Verlaat afscheid

Soms is een afscheid van lang geleden niet verlopen zoals u dat graag gewild had. Misschien was u destijds te jong of hebt u geen afscheid kunnen nemen.

Wanneer u dit als een gemis ervaart, is het mogelijk een nieuwe afscheidsviering te houden die wel overeen komt met de wensen en ideeën die u daar nu over heeft. 

 

Een voorbeeld:

Jeroen (26) heeft op 5-jarige leeftijd zijn vader Henk door een ongeval verloren. Hij werd destijds te jong geacht om de begrafenis bij te wonen en heeft nooit echt afscheid kunnen nemen. Nu hij zelf een zoontje heeft, speelt de onverwerkte rouw om zijn vader op. Hij roept mijn hulp als ritueelbegeleider in om een herdenking te organiseren.

 

Jeroen typeert zijn vader als een boom van een man die bekend stond om de mooie brieven en gedichten die hij schreef. Het centrale thema van de herdenking wordt: de stamboom, gesymboliseerd door een jonge appelboom. We vragen de genodigden - zijn moeder, zussen, ooms en tantes - een herinnering aan zijn vader op te schrijven. Tijdens de bijeenkomst steekt Jeroen een kaars voor zijn vader aan die op een oude stam van een boom staat. Daarna krijgt ieder de gelegenheid een kaarsje voor Henk te branden. De herinneringen worden voorgelezen en vervolgens in de appelboom gehangen. Op die manier ontstaat er een boom van herinnering aan het leven van Jeroens vader. Het voorlezen wordt afgewisseld door Henks favoriete muziek. Jeroen leest een gedicht voor dat hij voor zijn vader geschreven heeft. De bijeenkomst wordt afgesloten met koffie en appeltaart naar oma’s recept. Als herinnering krijgt iedereen een houten appeltje mee naar huis.

Na afloop bundelt Jeroen de herinneringen tot een boek en plant hij de appelboom in zijn eigen tuin. Als eerbetoon aan zijn vader en als teken dat het leven doorgegeven wordt. Zo wordt de appelboom een familieboom die mag groeien en bloeien.

 

Voor vragen of een afspraak, kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.