ritueelbegeleiding

Wat kan Memoriam betekenen?

Wanneer een dierbare van u is overleden, komt er veel op u af. Aan gevoelens van gemis en verdriet, maar ook aan zaken die geregeld moeten worden zoals het afscheid.

Memoriam kan u helpen om dit afscheid een unieke en persoonlijke manier vorm en inhoud te geven.

 

Als ritueelbegeleider heb ik in de dagen tussen overlijden en uitvaart een coördinerende en adviserende rol. Ik inventariseer de wensen en inbreng van de nabestaanden. Daarnaast ga ik met hen in gesprek over de overledene.

 

Wie of wat was belangrijk voor hem of haar?

Wat waren zijn of haar aardigheden en/of eigenaardigheden? 

Wat betekende hij of zij voor zijn of haar naasten?

Vaak ontstaat er al pratend een thema of symbool dat als leidraad voor het afscheid kan dienen. Voor iemand die stenen verzamelde, kan ‘de steen’ het thema van de begrafenis of crematie worden. Voor een ander kunnen dit de vogels uit de volière of de bloemen uit de tuin zijn. Zo is er voor iedereen een symbool te vinden.

Dit symbool wordt als een rode draad door het afscheid heen geweven en kan tot uiting komen in gedichten, teksten, muziek, tekeningen en - desgewenst - een ritueel. Op die manier ontstaat er eenheid in de afscheidsplechtigheid.

Vanzelfsprekend is er alle ruimte voor uw inbreng en bijdrage aan het afscheid. Alles gaat in goed overleg met u en met uw uitvaartbegeleider. Tijdens de begrafenis of crematie kan ik namens u het woord voeren maar u ook bijstaan als u zelf wilt spreken. 

Samen komen we tot een mooi en liefdevol afscheid van uw overleden dierbare.

Een afscheid dat het geleefde leven weerspiegelt en troost en kracht biedt aan hen die achterblijven.

Met een open blik, een warm hart en een luisterend oor is er aandacht voor voor zowel  de overledene als zijn of haar naasten, elk met hun eigen herinnering. 

Zo kan de rode draad in het leven van uw dierbare een gouden draad worden.

Om in liefde verbonden te blijven.