Wereldlichtjesdag 2019 met Esther Teunissen (rechts)

Wie ben ik

Wie ben ik?

Met Allerzielen 2006 begon ik, Margreet Beerda (1961), mijn werk als ritueelbegeleider en spreker bij uitvaart onder de noemer Memoriam  te Zutphen. De naam is bewust gekozen: de overledene leeft door in de herinnering van zijn of haar naasten.

Met Memoriam  ritueelbegeleiding is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Ik probeer betekenis te geven aan wat mij in het leven overkomt, zoals mijn kinderloosheid. Voor mijn verwerking is het uitvoeren van een eenvoudig ritueel belangrijk geweest. Ik markeerde daarmee het afscheid van mijn onvervulde kinderwens.  Kort daarna heb ik de post-HBO opleiding ‘Ritueel begeleiden bij afscheid’ afgerond en ben ik gestart met Memoriam . Sindsdien heb ik vele uitvaarten en herdenkingen mogen begeleiden.

De overtuiging dat de dood de overgang is naar een andere dimensie, is voor mij de inspiratiebron om als ritueelbegeleider te kunnen werken. Maar of iemand wel of niet in een leven na de dood gelooft, maakt voor mij geen verschil. Ik sta open voor alle levensovertuigingen.

Graag wil ik iets betekenen voor mensen op een kwetsbaar moment in hun leven zoals bij het overlijden van een dierbare. Ik merk steeds weer hoe belangrijk het afscheid is voor het rouwproces.

 

Van 2015 tot 2024 was ik als docent verbonden aan GaandeweG Uitvaart Educatie te Wilp (Gld) (www.gaandeweguitvaarteducatie.nl). Samen met mijn collega Esther Teunissen (www.hetlevenvieren.nl) verzorgde ik de opleiding Ritueelbegeleiding. Het voelde als een voorrecht om mijn liefde voor het vak over te mogen dragen op (toekomstige) collega's.

 

Voor vragen of een afspraak, kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.